Category Archives: Соопштенија

Општинско основно училиште Владо Тасевски – Скопје, запишува ученици во прво одделение во учебната 2020/2021 година

Уписот ќе се реализира електронски на следната меил адреса: v.tasevski@yahoo.com


ХОРИСИСТИТЕ ОД „ВЛАДО ТАСЕВСКИ“ – НАЈДОБРИ ГОДИНАВА

Со изведба на песната „ Пошла мома на вода“, под менторство на Елизабета Сакоман Станоевска, основците од ООУ „ Владо Тасевски“ го освоија првото место на општинскиот  хорски  натпревар.

ERASMUS +

Нашето училиште учествуваше во ERASMUS + (Европски проект), заедно со училишта од Шпанија, Италија и Хрватска на тема: Емоционална интелигенција. Од 13 до 17 Мај 2019 година  нашето училиште беше домакин, каде што се реализираа активности од “SWOT SCOUTS PROJECT” . Благодарни сме на сите наставници, родители и ученици кои беа вклучени во овој проект со сите тековни активности.

НАШИТЕ ХУМАНИТАРЦИ НА ДЕЛО

Од 16-23 мај 2019год. Во нашето училиште се реализираше хуманитарна акција под мотото: “ДА МУ ПОМОГНЕМЕ НА СОСЕДОТ” организирана од  општина Карпош.

ОСВОЕНИ НАГРАДИ НА ДРЖАВНИ НАТПРЕВАРИ

ПРИРОДНИ  НАУКИПрво место Ања Јаковска Vг Емилијан Кипријановски Vв Второ  место Јован Гиевски IVб Максим Кујунџиќ   VIа Трето место Марко Серафимовски VIа            Ментор: Емилија В. Чоловиќ        БИОЛОГИЈА        Прво место Петар Јаневски VIIв Стефан Цветановски VIIIа Трето место Нада Поповска VIIв                           Ментор:  Соња Тануркова   МАТЕМАТИКА Второ место Марко Серафимовски VIа          Ментор: Силва Атанасова     ХЕМИЈА

Learn more


Учество на Скопскиот маратон во трката од 5 км

04.05.2019 Училишниот тим при ООУ Владо Тасевски, Скопје составен од 20 ученици од V до VIII одд. и раководен од наставничата по македонски јазик Соња Деловска и наставничката по биологија Емилија Василева Чоловиќ, учествуваа на Скопскиот маратон во трката од 5 км. Сите учесници во училишниот тим успешно ја постигнаа целта и дадоа позитивен пример за здраво живеење и однесување! Училишниот тим имаше одлична

Learn more


Посета на Ортопедска клиника Мајчин дом

Учениците од VIII одд. заедно со наставничката по биологија Емилија Василева Чоловиќ беа во посета на Ортопедска клиника Мајчин дом, Скопје. Домаќини беа д-р Јулијана Мудинова, специјалист по физиотерапија и д-р Алан Андоновски, специјалист по ортопедија. Оваа соработка со професионалци им овозможи на учениците  да го применат занењето во пракса. Учениците се потсетија на важноста од правилно држење на телото  за време на наставата,

Learn more


Весела лабараторија во ООУ Владо Тасевски – Знаењето во служба на природата!

Весела лабараторија во ООУ Владо Тасевски - Знаењето во служба на природата! Тема - Прочистување на отпадни води! Соработка со родител доктор по хемиски науки Јожица Мајда Серафимовска. Ученици од VI одд. наставник Емилија Василева Чоловиќ     Поврзување на теоријата со пракса. Учениците од VIII одд. придружувани од наставничката по биологија Емилија Василева Чоловиќ, беа во посета на ПЗУ ИНТЕРМЕД-ПЛУС, специјалистичка ординација по интерна медицина. Д-р Андријана

Learn more


Иновативни начини на учење

Иновативни начини на учење. Учениците соработуваат и учат од професионалци. На час по биологија во VIII одд. на покана од наставничката по биологија Емилија Василева Чоловиќ, гостуваше  Д-р. Андријана Јаневска Трпковска, доктор по интерна медицина која со своето долгогодишно искуство им пренесе знаење на учениците за градбата, функцијата и болестите на циркулаторниот систем.   Поврзување на теоријата со пракса. Учениците од VIII одд. придружувани

Learn more


На час по природни науки учениците од V одд. раководени од наставничката Емилија Василева Чоловиќ

На час по природни науки  учениците од V одд. раководени од наставничката Емилија Василева Чоловиќ ја имаа улогата на млади истражувачи. Истражуваа и вршеа експерименти во "Веселата лабараторија" предводена од нашиот гостин  Јожица Мајда Серафимовска,  д-р по хемиски науки . Учениците практично ги изведуваа и анализираа процесите испарување, кондензација, дестилација, кристализација.  Одредуваа точка на вриење на дестилирана вода, шеќерна вода и солена вода. Учениците беа среќни

Learn more